www.lib.ugent.be
HOMEPAGE   HISTORIEK   RESTAURATIE   BEELD   ARCHIEF   CONTACT   EN  

BOUWMEESTER
INGEDIENDE PROJECTEN
    - STEPHANE BEEL
    - WESSEL DE JONGE
    - LIN GESELLSCHAFT
    - ROBBRECHT EN DAEM
    - DRIESSEN MEERSMAN THOMAES
ROBBRECHT EN DAEM
SPONSORING
RESTAURATIE BOEKENTOREN, STAND VAN ZAKEN
ONDERGRONDS DEPOT
MASTERPLAN GOEDGEKEURD
TESTVERDIEPING
HET TESTEN IS BEGONNEN
HET BOUWTEAM
DE RUNENLEESSTER IS VERHUISD
DE BINNENTUIN
ONDER HET GEBOUW DOOR
 

RESTAURATIE > INGEDIENDE PROJECTEN

STEPHANE BEEL

Voor Beel is het kernprobleem de moeilijke toegankelijkheid van de toren. Centraal in zijn project is de ontsluiting van de toren en het uitzuiveren en vrijmaken van de onmiddellijke omgeving, van die plekken die de toren verbinden met de rest van het complex en met de buitenruimte. Daarvoor wordt onder meer de conciergewoning afgebroken. Ze maakt plaats voor een buitenterras dat aansluit bij de publiek toegankelijke gemaakte basis van de toren. Het is een heldere ingreep van kenmerkende Beel-signatuur. De oude, in het project weggesneden conciergewoning vervangt Beel door een nieuwe, op het hoekterrein naast de toren. Deze merkwaardige geste (die Beels keuze voor een eveneens autonome en sculpturale conciergerie bij het Gentse gerechtsgebouw in herinnering brengt) overtuigt op louter functionele basis minder dan de eminent publieke bezetting van hetzelfde hoekperceel bij LIN. De leeszalen en administratieve ruimten van het complex worden herontdekt door middel van - ook hier - chirurgische ingrepen die willen teruggaan naar de essentie van Van de Velde. Een heldere zonering en evidente circulatie heroriënteert het programma, maar niet overal leidt de gewijzigde functie (bijvoorbeeld het verplaatsen van de referentiewerken naar de huidige museale zalen) tot een optimaal gebruik van de bijzondere ruimtes van Van de Velde.

 

Dirk de Meyer, 

'Een bibliotheek herdenken: open oproep, selectieprocedure Vlaams Bouwmeester Universiteitsbibliotheek Gent' in:

A+ Belgisch Tijdschrift voor architectuur,  209, december 2007-januari 2008, 56-61.

 

HOEK ROZIER - ST.PIETERSNIEUWSTRAAT

 

FIETSENBERGING EN HUISBEWAARDERSWONING

Op regelmatige afstand verspreide compacte fietsenbergingen kunnen een oplossing bieden voor de problematiek omtrent rondslingerende fietsen in de Gentse binnenstad.

Een nieuw volume aan de St.Pietersnieuwstraat beëindigt de bestaande huizenrij en biedt plaats aan een nieuwe huisbewaarderswoning en fietsenberging.

Het volume staat los van het maaiveld en laat vanuit de St.Pietersnieuwstraat doorzicht naar de voet van de boekentoren. Een langwerpig plein op niveau van de dienstingang is toegankelijk aan de St.Pietersnieuwstraat en langs de Rozier. Het plein biedt zicht op de toren, de cafetaria en het achterliggende terras. De portierswoning heeft zicht op de toren en het voorliggende plein.

Een berging voor fietsen - 4 lagen boven en één onder de grond - zorgt door middel van een ruime lift voor een gebruiksvriendelijke opslag van 420 fietsen.
 

 HOEKGEBOUW ST.PIETERSNIEUWSTRAAT - ROZIER

 



Het Métier