www.lib.ugent.be
HOMEPAGE   HISTORIEK   RESTAURATIE   BEELD   ARCHIEF   CONTACT   EN  

OMTRENT DE BOEKENTOREN
IN DE BOEKENTOREN
    - KORTE PANIEK EN SNELLE INTERVENTIE
    - DE GEDENKPLAAT VAN DANIEL VAROUJEAN
    - DE DWERG VAN MAEN FLORIN
    - COLORSCAPE 51°21'17" LN +03°21'45"L
    - STUDEREN

ARCHIEF > IN DE BOEKENTOREN

Colorscape 51°21'17" LN +03°21'45"L

Voor de tentoonstelling World Wide Wonders werd aan 9 nationale en internationale kunstenaars gevraagd een werk te maken dat gebaseerd was op een object uit één van de collecties van de Gentse Universiteit. Gentenaar Stijn Cole bezocht de kaartenzaal van de Boekentoren en liet er zijn oog vallen op het project Recollecting Landscapes.
Op verschillende locaties in Vlaanderen werden er in 1904, 1980 en 2004, door Massart, Charlier en Kempenaers, foto's genomen van het verstedelijkt en constant evoluerende landschap. Stijn Cole zocht uit die reeks beelden het landschap dat het meest authentiek gebleven was en ging het opnieuw fotograferen vanuit hetzelfde standpunt als zijn 3 voorgangers. Hij maakte 2 beelden met één minuut ertussen.

Deze foto's liggen aan de basis van zijn schilderijen. Hij abstraheerde de 2 snapshots naar een opsomming van 256 kleuren (van licht naar donker). Onder invloed van het licht ontstond er in die korte tijdspanne een nuanceverschil tussen beide beelden.
Dit resulteerde in 2 licht van elkaar variërende schilderijen.

Licht, kleur en tijd zijn de basiselementen uit Coles oeuvre. In de vitrine hiernaast zie je hoe de kleuren van de lucht evolueren gedurende één week tijd. Hiervoor fotografeerde hij gedurende één week elke minuut de lucht, zette die foto's om naar de gemiddelde kleur en monteerde ze aan elkaar tot tijdsbalken van telkens 1 dag. 7 in totaal, de eerste week van de lente in 2009.