www.lib.ugent.be
HOMEPAGE   HISTORIEK   RESTAURATIE   BEELD   ARCHIEF   CONTACT   EN  

BOUWMEESTER
HET PROJECTTEAM
TOREN EN BETON
ONDERGRONDS DEPOT
DE BINNENTUIN
SPONSORING
RESTAURATIE BOEKENTOREN, STAND VAN ZAKEN
HET TESTEN IS BEGONNEN
DE RUNENLEESSTER IS VERHUISD
ONDER HET GEBOUW DOOR

RESTAURATIE

HET TESTEN IS BEGONNEN

In het restauratieplan wordt ondermeer de temperatuur in de magazijnen grondig aangepakt. Papier is namelijk als een huid. Is het warm dan zet die open, is het koud dan krimpt ze samen en als er ondertussen stof aanwezig is, zet zich dat vast in het papier.

Temperatuurschommelingen moeten dus vermeden worden.

Om dat op te lossen werd het box-in-box systeem voorgesteld, zoals dat ook in het Sint-Felixpakhuis in Antwerpen werd toegepast. Het is best te vergelijken met een grote klimaatdoos die in de verdieping wordt geschoven.

Die ingreep is voorzien op de 24 verdiepingen van de Boekentoren en de vraag is uiteraard of die rendabel is, welke temperatuur er dient aangehouden te worden, wat het verbruik is enz.

De 19e verdieping werd in december 2009 volledig ontruimd, wat een ademloos mooi zicht gaf. Het was erg verleidelijk om het voor altijd zo leeg te laten staan, maar de bedoeling was een testverdieping te maken. Dus werden er muren gebouwd, koelsystemen geïnstalleerd en epoxy vloeren gegoten.

Vier firma's werden gevraagd boekenrekken te plaatsen zodat ook die kunnen getest worden in al hun facetten. En er kwamen weer boeken naar boven.

Het testen is nu  begonnen. Er wordt vooral gelet op temperaturen en hoe boeken daarop reageren  en er wordt gestreefd om de omgeving boek- en mensvriendelijk te maken zonder de ecologische aspecten te negeren. 
   
HET LEEGMAKEN
   

     

DE GIETVLOER
   

    

 
HET HERVULLEN
    
       
  Bookmark and Share