www.lib.ugent.be
HOMEPAGE   HISTORIEK   RESTAURATIE   BEELD   ARCHIEF   CONTACT   EN  

OMTRENT DE BOEKENTOREN
    - GENTBLOGT
    - MONUMENTENSTRIJD
    - BRIEVEN EN POSTKAARTEN VAN HENRY VAN DE VELDE
    - EEN NIEUWE SOKKEL VOOR DE MAQUETTE
    - SHAPING 24
    - PRINCE - PURPLE RAIN
    - EEN BOEKENKAST IN DE DIEPTE
    - ERFGOEDDAG 2012
IN DE BOEKENTOREN

ARCHIEF > OMTRENT DE BOEKENTOREN

EEN NIEUWE SOKKEL VOOR DE MAQUETTE

De plaasteren maquette van de Boekentoren werd door Angelo Fabre in Brussel gemaakt en was klaar in oktober  1934. Van de Velde gebruikte ze om het bestuur van de universiteit te overtuigen van dit toch wel gedurfde project.
De Boekentoren-site werd niet uitgewerkt zoals de maquette het voorstelt want het pleintje kwam er niet en ook de twee fraaie faculteitsgebouwen werden nooit gerealiseerd. Je kan wel zien hoe mooi het hele complex had kunnen zijn met een verzicht naar het Sint Pietersplein.
De maquette verhuisde naar de Van de Velde tentoonstelling in het National Museum of Modern Art in Tokyo van 28 april tot 1 juli 1990 en overleefde de lange vliegtuigreis perfect. In februari 1999 gebruikte een ruitenwasser de maquette als steuntje om beter bij het raam te kunnen met twee reuzegaten als gevolg. In 2000 werd ze deskundig gerestaureerd door Krista Vercauteren en Benoit Van Sande.
Om haar beter te beschermen kreeg ze in 2001 een plexi glazen kap die de hele constructie stofvrij houdt maar ook  loodzwaar maakt. Telkens ze van plaats moet verhuizen,  komen er minstens 10 mensen aan te pas.
In 2007 werd de maquette door onvoorzichtige verhuizers in de regen terug gebracht van een bruikleen met barsten en watersporen tot gevolg. Die schade werd in 2008 hersteld door Judy De Roy.
Tijd dus voor een duurzame oplossing. Iwe Pée ontwierp een stevige sokkel uit eiken fineer, afgewerkt met essenhout  en hield daarbij rekening met de rondingen,  het lijnenwerk en de verhoudingen die Van de Velde zo sterk respecteerde.  Op wieltjes maar helaas niet met afstandsbediening .... en eindelijk op een voet die ze verdient!