www.lib.ugent.be
HOMEPAGE   HISTORIEK   RESTAURATIE   BEELD   ARCHIEF   CONTACT   EN  

BOUWMEESTER
HET PROJECTTEAM
TOREN EN BETON
ONDERGRONDS DEPOT
DE BINNENTUIN
SPONSORING
RESTAURATIE BOEKENTOREN, STAND VAN ZAKEN
HET TESTEN IS BEGONNEN
DE RUNENLEESSTER IS VERHUISD
ONDER HET GEBOUW DOOR

RESTAURATIE

RESTAURATIE BOEKENTOREN, STAND VAN ZAKEN

Wanneer begint de restauratie van de Boekentoren?
In november 2008  heeft het architectenbureau Robbrecht en Daem het masterplan ingediend dat momenteel door de universiteit bestudeerd wordt. Het antwoord van het universitair bestuur wordt verwacht tegen de zomer  2009.
Afgelopen maanden hebben de architecten ons behoorlijk aan het denken gezet over de collecties, het al dan niet bewaren, het hoe bewaren enz. En in die maanden is het ook duidelijk geworden dat de 48 km boeken niet in de toren kunnen blijven tijdens de restauratie... Om efficiënt en met visie te werken is er een voorstel om een ondergronds depot te bouwen (waar 40 km boek in kan geborgen worden) onder de binnentuin. Lees goed: "een voorstel", dat betekent dus dat er nog geen beslissing genomen is! Maar we dromen er wel van.
Een tweede moeilijke opdracht is de juiste betonrestauratie te vinden voor de buitengevel en voorbeelden in Zwitserland toonden dat  daar goede resultaten kunnen verwacht worden. Ondertussen gebeurden verschillende boringen om de dikte en samenstelling van het beton na te gaan en werden er ook buiten het restauratiedossier enkele dringende oplapwerken uitgevoerd nadat er beton naar beneden kwam.
Na de goedkeuring van het masterplan komen er verschillende informatierondes en wordt ook de website gestoffeerd!