www.lib.ugent.be
HOMEPAGE   HISTORIEK   RESTAURATIE   BEELD   ARCHIEF   CONTACT   EN  

HISTORIEK
DE ARCHITECT
PLANNEN

HISTORIEK

PLANNEN

De architectuurplannen van de Boekentoren zijn rijk en vooral verspreid. Binnen de universiteit zijn er delen van bewaard in het Universiteitsarchief en in de Universiteitsbibliotheek. De werkplannen van het UGent Labo Magnel kwamen in privé-handen terecht en her den der duiken nog fragmenten op bij uitvoerders van werken. Digitaliseren brengt de versnipperde collectie virtueel samen en dan doet het er in feite niet meer toe waar de originele documenten zich bevinden, als ze maar zorgvuldig bewaard worden.  Om het architectenteam een onderzoeksbasis te geven, digitaliseerde het Atelier van de Universiteitsbibliotheek de afgelopen jaren alle beschikbare documenten zodat de Boekentoren ook haar eigen geschiedenis kan reconstrueren.
     
Uiteraard is Van de Veldes persoonlijke archief het belangrijkste en precies dat archief heeft een eigen leven geleid. Jarenlang was het in handen van de familie Eugène Delatte,  die het een tijdlang in het Design Museum in Gent deponeerde om het uiteindelijk op 26 oktober 2002 openbaar te verkopen bij Henri Godts in Brussel. Koper was André Singer die kort na de aankoop van het archief de Boekentoren bezocht om er de documenten te deponeren. Het totaal ontbreken van een aangepaste bewaring deed hem besluiten dat niet te doen. Wat eerst een drama leek, werd later de redding van het gebouw.
     
In de winter 2007 verliet André Singer Project2 en kreeg de Universiteitsbibliotheek de kans het oorspronkelijke Van de Veldearchief aan te kopen. Alle documenten zijn in opdracht van Singer gerestaureerd en volledig gedigitaliseerd. De Universiteit Gent is nu dus de trotste eigenaar van het wondere archief dat de hele restauratie van het gebouw in beweging heeft gezet!