www.lib.ugent.be
HOMEPAGE   HISTORIEK   RESTAURATIE   BEELD   ARCHIEF   CONTACT   EN  

BOUWMEESTER
HET PROJECTTEAM
    - INGEDIENDE PROJECTEN
    - ROBBRECHT EN DAEM
    - MASTERPLAN
TOREN EN BETON
ONDERGRONDS DEPOT
DE BINNENTUIN
SPONSORING
RESTAURATIE BOEKENTOREN, STAND VAN ZAKEN
HET TESTEN IS BEGONNEN
DE RUNENLEESSTER IS VERHUISD
ONDER HET GEBOUW DOOR

RESTAURATIE > HET PROJECTTEAM

ROBBRECHT EN DAEM

Het architectenbureau Robbrecht en Daem werd gesticht in 1975 en heeft gedurende 25 jaar een verscheidenheid aan opdrachten uitgevoerd.

  
De rode draad doorheen hun werk is de relatie die zij onderhouden vanuit hun architectonisch ontwerpen met de beeldende kunsten. Zij hebben ook ontwerpen gemaakt voor gebouwen dienstig voor podiumkunsten en muziek.
Zelfs in hun wetenschappelijk - technische ontwerpen zoals de laboratoria die zij ontworpen hebben, is de confrontatie met de actuele kunst manifest aanwezig.

  
De architectuur van Robbrecht en Daem wenst een uitgesproken hedendaagse en humane positie in te nemen waarbij hun bouwwerken zich relateren aan een ruime culturele context van wetenschappen en kunsten.

 

Robbrecht en Daem architecten hebben belangrijke stedenbouwkundige en landschappelijke projecten ontworpen.
Maar ook restauraties zoals de Whitechapel Gallery in Londen.  Directeur Iwona Blazwick zegt daarover:

"Paul Robbrecht has said that he wanted to 'create unforgettable spaces,' not by knocking down walls and carving white cubes out of the old Victorian building, but by keeping its existing, history-soaked rooms and re-designating their usage."

 
Het bureau is gaandeweg gegroeid, heeft gespecialiseerde medewerkers aangetrokken en heeft zich steeds meer ingelaten met publieke opdrachten in Vlaanderen en in het buitenland.  Voorbeelden daarvan zijn:
de Documentapaviljoenen in Kassel - Duitsland, de Katoen Natie in Antwerpen, Sammlung Hauser und Wirth in Sankt Gallen – Zwitserland, het Museumplein en de Diepe Fontein in Antwerpen, the Alnwick Castle Gardens Pavillion in Northumberland – Engeland, de uitbreidingen aan Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam – Nederland en het Concertgebouw in Brugge. Het masterplan voor de Zoo in Antwerpen, The Whitechapel Art Gallery in Londen – Engeland, de Boekentoren in Gent, St-Janspoort in Kortrijk en de Oosterweeldeverbinding in Antwerpen.

 

In 1997 ontvingen Robbrecht en Daem (samen met M-José Van Hee) de Vlaamse Cultuurprijs voor Architectuur.
 

Naast heel wat andere prijzen en vermeldingen werd hen in november 2008 door een internationale jury de Klippanaward toegekend.